23. 10. 2013 Mnenja

Univerzalni temeljni dohodek navdušuje Hrvate in Slovence

Iniciative za uvedbo UTD v državah EU morajo do 14. januarja 2014 zbrati milijon podpisov. Slovenija je bila do pred kratkim prva po številu zbranih podpisov, prehiteli so nas le Hrvati.

Da bi evropske institucije začele raziskovati možnosti za uvedbo UTD, morajo pobudniki v vsaj sedmih državah članicah do 14. januarja 2014 zbrati milijon podpisov. Če jim uspe, bo Evropska komisija preučila pobudo za uvedbo UTD in jo posredovala v odločanje Evropskemu parlamentu.

Prehiteli so nas Hrvati

Slovenija, kjer bi morali glede na število prebivalcev zbrati šest tisoč podpisov, je bila do pred kratkim z okoli 5800 (97,1 odstotka) podpisi na prvem mestu v vseh državah EU. Zdaj jo je prehitela Hrvaška. Čeprav so Hrvati začeli zbirati podpise šele 1. julija 2013, so jih do danes, 23. oktobra, zbrali že 10.620 (oziroma glede na kvantum kar 118 odstotkov).

“Cilj pobudnikov UTD v Sloveniji sicer je da bi zbrali 10.440 podpisov,” je pojasnil Branko Gerlič, tajnik Sekcije za promocijo UTD pri maribroskem društvu Zofijini ljubimci.

“Zbiranje podpisov za UTD je oblika političnega pritiska”

“Akcija zbiranja podpisov v podporo UTD je oblika političnega pritiska, s katero želimo odgovorne v institucijah EU pripraviti do tega, da bi resno razmislili o uvedbi UTD in pripravili strokovne podlage za njegovo morebitno uvedbo. Ugotovili smo, da bi bila uvedba UTD kljub vsemu bolj zapletena kot se zdi. Po splošnih izračunih velja, da bi višina UTD posamezne države stala od 25 do 35 odstotkov BDP v vsaki posamezni državi. To je nekoliko več kot vsako državo stanejo socialni transferji, ki znašajo od 23 do 27 odstotkov, v Sloveniji pa od 24 do 24,5 odstotka. A to so le laični izračuni,” je povedal Branko Gerlič.

siol_utd_slika_Ni še enotnih ocen o višini UTD

Na vprašanje, ali je že znano, kakšna naj bi bila višina UTD v Sloveniji, Branko Gerlič odgovarja, da so ocene precej različne. “Nekateri menijo, da bi bilo dovolj 200 evrov, sam sem prepričan, da bi moral biti UTD enak višini košarice življenjskih stroškov oziroma da bi moral znašati vsaj 75 odstotkov te košarice. Spet tretji pa menijo, da bi moral biti enak znesku, ki velja za prag revščine – to je 606 evrov. A v tem primeru bi višina UTD močno presegla 30 odstotkov BDP.”

Vsekakor pa, poudarja Gerlič, laične ocene niso dovolj – v zvezi z višino BDP bi bilo treba narediti temeljite izračune na strokovni ravni v evropskih institucijah.

Za UTD bolj navijajo v državah, kjer je vladala solidarnost

Čeprav pobudniki podpise za obravnavo predloga o UTD v EU zbirajo že od januarja 2014, jim je doslej uspelo v 28 državah EU uspelo zbrati le okoli 111.436 podpisov.

Dejstvo, da so največ podpisov glede na število prebivalcev zbrali v Sloveniji, na Hrvaškem in na Madžarskem je po mnenju Branka Gerliča kulturno in zgodovinsko pogojeno. “Iz tega lahko sklepamo, da se nad UTD bolj navdušujemo v državah, kjer je preživetje že stoletja temeljilo na solidarnosti in medsebojni pomoči. Določeno vlogo pri tem je gotovo odigral tudi socializem, a glavni razlog je, da je bila v vseh teh državah medčloveška solidarnost dolga stoletja prvo gibalo sobivanja. Veliko manj se nad uvedbo UTD navdušujejo v tistih državah, kjer so prevzeli individualizacijo po ameriškem modelu.”

Branka Gerliča je v tem smislu precej presenetil uspeh referenduma o UTD v Švici, kjer so do 4. oktobra zbrali kar 116 tisoč podpisov za referendum o UTD. Če ta uspe, naj bi vsak prebivalec Švice na mesec prejemal okoli 2500 švicarskih frankov(2023 evrov), otroci pa predvidoma četrtino tega zneska.

Verjetno bodo zaprosili za podaljšanje roka za zbiranje podpisov

“Uspeh referenduma v Švici je tudi v Sloveniji precej povečal število tistih, ki so podpisali peticijo, je še povedal Branko Gerlič in dodal, da vse bolj dvomi, da bi se do januarja 2014 za uvedbo UTD res zavzel milijon državljank in državljanov Evrope.

Pobudniki ideje o UTD bodo Evropsko komisijo sicer verjetno zaprosili za podaljšanje roka za zbiranje podpisov mesec ali dva, saj se je tudi zbiranje podpisov za UTD po Gerličevih besedah zaradi birokratskih zapletov v institucijah EU namesto januarja začelo šele aprila 2013.

Največ podpisov v podpori pripravam na uvedbo UTD so doslej zbrali na Hrvaškem, v Sloveniji, Belgiji in na Madžarskem, najmanj pa v Litvi, Latviji, na Cipru, v Italiji in na Malti.

Oznake: