23. 12. 2013 Mnenja

Slovenija pozna in podpira UTD

Avtor:

Po zadnjih izpraševanjih slovenske javnosti je takšnih, ki še nikoli niso slišali za univerzalni temeljni dohodek, le še dobra tretjina, kar 69 odstotkov tistih, ki koncept poznajo in imajo o njem že izdelano mnenje, pa bi njega uvedbo podprla.

Slovenija je ta hip torej prepričljivo ZA univerzalni temeljni dohodek, kar potrjuje tudi relativno dober odziv Slovencev na podpisovanje peticije evropske iniciative za raziskave uvedbe UTD na nivoju Evrope.

Večina Slovencev je ZA!

Raziskava Slovensko javno mnenje (SJM), oktober 2013, kaže, da velika večina opredeljenih respondentov UTD podpira. Rezultat je precej boljši kot v meritvi Politbarometer, junij 2013, še bolj razveseljivo pa je dejstvo, da se je obveščenost prebivalstva v samo 4 mesecih povečala kar za 36 odstotnih točk.

Ali povedano bolj natančno: v oktobrsko raziskavo slovenskega javnega mnenja je bilo vključenih 1002 udeležencev, vprašali pa so jih naslednje:

V zadnjem času je vse več pobud za uveljavitev t.i. univerzalnega temeljnega dohodka. Država naj bi tako vsem zagotavlja temeljni nivo dohodka, ne glede na premoženje ali zaposlenost, in tako preprečila širjenje revščine ter zagotovila avtonomijo posameznika. Ali uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka podpirate ali ne?

Vprašani pa so se izrekli takole:

• podpira 36%
• ne podpira 16%
• neodločen 13%
• še ne pozna UTD 35%

Vir: SJM 2013 (working version, delovno gradivo, raziskava v zaključni fazi), N= 1002, CJM, Ljubljana

Švicarski preboj ideje

Za svojevrstno promocijo ideje o univerzalnem temeljnem dohodku je tako v Sloveniji kot širom Evrope poskrbel tudi letošnji veliki uspeh podpornikov ideje v Švici.

4. oktobra letos je namreč Švicarjem (predčasno) uspelo zbrati dovolj podpisov za referendum o UTD. Novica o tako pomembnem preboju te, sicer že 500 let stare ideje v tako bogati državi, kot je Švica, pa je praktično takoj obkrožila svet. O uspehu švicarskih aktivistov so poročali praktično vsi mediji, med drugim celo na sicer pregovorno konzervativni ameriški Fox tv in to v presenetljivo pozitivni luči:

Ustvarja se skratka vtis, kot da ima ideja o univerzalnem temeljnem dohodku moč nagovoriti vsakogar, ki si dovoli, da jo vsaj malo spozna.

UTD na nivoju Evrope

Nadvse uspešni švicarski aktivisti v svojem boju za promocijo in uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka pa seveda še zdaleč niso osamljeni.

V tem trenutku je še vedno (do 14. januarja 2014) v teku tudi vseevropska kampanja za promocijo ideje univerzalnega dohodka, ki v center pozornosti postavlja peticijo in z njo zbiranje podpisov za raziskovanje možnosti in pogojev emancipatorne socialne države. Kot nadvse uspešni sta se pri zbiranju podpisov za podporo raziskovanju potencialne uvedbe UTD na nivoju Evrope izkazali Slovenija in Hrvaška, ki z naskokom prednjačita pred državami, v katerih imajo razprave o njega dobrobitih veliko daljšo brado.

Pa ti?

Že poznaš idejo o univerzalnem temeljnem dohodku?

Kaj, zakaj in kako!

“UTD je definiran kot brezpogojen, individualen, univerzalen dohodek, ki je dovolj visok, da prepreči materialno revščino in omogoči možnost za aktivno vključenost v družbo,” ve med drugim o njem povedati dr. Valerija Korošec, sociologinja, ki je med drugim za Slovenijo že izračunala, kako bi bila v praksi dejansko videti njega uvedba.

“UTD vidimo kot radikalno sredstvo v boju proti neenakosti in revščini, hkrati pa kot radikalen način za poenostavitev administracije in birokracije na vseh ravneh. Pri tem pa UTD ne bi nadomestil socialne države, ampak bi jo dopolnil in razvil iz kompenzacijske v emancipacijsko socialno državo. Je boj za bolj pravično razdelitev dostojnih, plačanih zaposlitev in priložnosti za dostojno življenje vseh.”

Več zanimivosti, branja in informacij o pomembnejših aktivnostih na dano temo:

• Si vedela, da so v Braziliji UTD že vpisali v ustavo in ga ta trenutek zlagoma in po korakih dejansko že uveljavljajo? Že slišala, da se v Indiji in Namibiji izvajajo pilotske študije, katerih izsledki so naravnost navdušujoči? Bi te morda zanimale ugotovitve kanadske študije UTD?

• V podporo ideji univerzalnega temeljnega dohodka so se do danes izrekli že številni znani Slovenci in Slovenke, nedavno tega tudi dr. Zdenka Čebašek Travnik, zdravnica in nekdanja varuhinja človekovih pravic, Klemen Ramovš, glasbenik, direktor in umetniški vodja festivala Sevige Brežice, in dr. Igor Pribac, filozof in politični analitik. Njihove besede podpore lahko preveriš na povezavi: Za pravičnost, solidarnost in svobodo vseh ljudi.

• Evropsko državljansko pobudo je do danes podpisalo tudi nekaj evropskih poslancev. Seznam podpisnikov tukaj.

• Koncept UTD je bil vključen tudi v letošnji zbornik humanitarnih organizacij, EDP o UTD pa v agendo humanitarnih organizacij, s katero je bil 17. 12. 2013 seznanjen predsednik RS Borut Pahor. 16.12. je slovenska iniciativa poslala tudi pismo papežu Frančišku, s prošnjo, da razširi besedo o UTD!

Podpiši tudi ti!

Ker do cilja, ki za Slovenijo predstavlja 10.444 podpisov, ta trenutek manjka še nekaj manj kot 3000 podpisov, te na tem mestu le še vabimo, da podpišeš evropsko državljansko pobudo (in nanjo opozoriš tudi svoje prijatelje) na povezavi:

http://www.basicincome2013.eu/ubi/sl/

Vse, kar bi te morda še utegnilo zanimati o UTD, lahko sproti spremljaš tudi na twitterju in facebooku.