23. 12. 2013 Mnenja

Večina Slovencev je naklonjena UTD

Avtor:

Da je Slovenija ta hip prepričljivo naklonjena ideji univerzalnega temeljnega dohodka, dokazujejo rezultati oktobrske raziskave slovenskega javnega mnenja in relativno dober odziv Slovencev in Slovenk na podpisovanje evropske državljanske pobude.

Po zadnji raziskavi javnega mnenja naj bi bilo takšnih, ki še nikoli niso slišali za univerzalni temeljni dohodek, le še okoli 35 odstotkov, medtem ko je Politbarometer v juniju še beležil 71 odstotkov nepoučenih na dano temo. In kar je še bolj razveseljujoče: kar 69 odstotkov tistih, ki koncept univerzalnega temeljnega dohodka poznajo in o imajo o njem že izdelano mnenje, bi njega uvedbo tudi dejansko že podprlo.

Kaj je prepričalo Slovence?

Nekaj naključnih sogovornikov smo povprašali o univerzalnem temeljnem dohodku.

Ga poznajo in v kolikor ga, kaj jim je pri njem najbolj všeč?

• Marija, 61, v njem vidi predvsem bolj pošten socialni korektiv:

“Vse tiste zgodbe botrstva, o katerih poslušamo na Valu 202, pa zgodbe o ljudeh, ki so ostali brez strehe nad glavo, so lačni, jih bo to zimo zeblo … vseh stisk UTD morda ne bo rešil, bi pa lahko zelo pomagal.”

• Igor, 38, pri UTD najprej pomisli na občutek socialne varnosti:

“Če je človek v krču in ga je strah za svojo eksistenco, lahko razmišlja le o preživetju in ni pripravljen tvegati z lastno podjetniško idejo in slediti svoji poti. Eksistenčni strah sili ljudi tudi v sprejemanje česarkoli, tudi slabo plačanih del ali del, ki jih ne veselijo in kjer se ne počutijo dobro. Zaradi stiske ljudje vztrajajo tudi v slabih delovnih pogojih, so izčrpani ali delajo celo v pogojih, ko so žrtve mobinga.”

• Natalija, 40, meni, da bi bil sistem z UTD neprimerno bolj transparenten, enostaven in jasen, uvedba UTD pa bi največ dobrega prinesla predvsem na področju dela:

“Če pogledam samo ljudi, ki jih poznam, vidim, da bi uvedba UTD vsem po vrsti prinesla predvsem veliko dobrega. Večina mojih prijateljev in znancev je zaposlena v negotovih in prekernih delovnih razmerjih,v katerih jih je stalno strah za lastno eksistenco. UTD bi ta strah ublažil. Poznam ljudi, ki zaradi težav v njihovih podjetjih po več mesecev niso dobivali plače. Tudi njim bi bilo v tistih mesecih veliko lažje. Kar nekaj jih je, ki že dolgo iščejo službo in bi pristali celo na človeka nevredne pogoje, da bi jo dobili. In poznam ljudi, ki delajo v službah, v katerih niso zadovoljni, a si ne upajo ničesar spremeniti.”

• Tatjana, 52, je bila kratka in jedrnata:

“UTD mi je všeč enostavno zato, ker prinaša več socialne pravičnosti in odpravlja revščino.”

Ideja o UTD pa je prepričala tudi nekatere …

Znane Slovence in Slovenke

dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. Igor Pribac, Klemen Ramovš

Pozivamo vas, da podpišete evropsko državljansko pobudo!