8. 1. 2014 Mnenja

UTD del utopičnega socializma

Avtor:

To, da so Slovenci in Hrvati na vrhu po številu podpisov za peticijo o proučitvi uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka, potrjuje, da smo najbolj socialistična država v Evropi, pravi ekonomist Matej Lahovnik

Že skoraj eno leto iniciativa za raziskovanje univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) zbira podpise po celi Evropski uniji. Od milijon potrebnih podpisov, je do zdaj zbranih 200.062, rok za oddajo podpisov pa je prihodnji torek. Na prvem mestu po številu zbranih podpisov je Slovenija – peticijo je do zdaj podpisalo dobrih osem tisoč Slovencev in tako že izpolnili kvoto. Poleg Slovenije je kvoto izpolnila samo še Hrvaška. Je to naključje?

Ekonomist Matej Lahovnik meni, da ne. “Ni naključje, da se te ideje spet ponavljajo spet predvsem v nekdanji socialističnih državah, ki prihajajo s področja jugovzhodne Evrope. Vse lepo, a ko daš to na papir, je finančno nevzdržno. Tudi z vidika motivacije, spodbud za delo, zadeva hitro pade, ker bi bilo enostavno preveč zlorab,” pravi Lahovnik.

“To spada v domeno utopičnega socializma”

O uvedbi UTD razmišlja tudi koalicija. “Slovenska vlada tudi s to idejo potrjuje, da držijo navedbe Forbsa, da smo najbolj socialistična država v Evropi. To gledam bolj v luči političnega spina, kjer bodo poskušali spet ustvarili vtis, kako bodo oni ljudem nekaj dali, pa jim zopet zlobni neoliberalci, desnica, konservativne sile v Evropi tega ne dovolijo,” še pravi Lahovnik.
To spada bolj v domeno utopičnega socializma kot pa v današnjo ekonomsko stvarnost.

“Če bi bila ideja tako briljantna, potem je ne bi uvajali v Sloveniji”

“Gre bolj za ustvarjanje vtisa, saj vsak, ki zna računati, ve, da za kaj takega ni finančnega manevrskega prostora. Zadnje leto in to leto, v katero smo stopili, je v znamenju dvigovanja dajatev, hkrati bi pa po drugi strani razmišljal o uvedbi instrumentov, ki lahko pomenijo več stomilijonske stroške na letni ravni. Razen, če želijo do konca pokopati konkurenčnost gospodarstva. Če bi bila ideja tako briljantna, potem je ne bi uvajali v Sloveniji,” še pravi Lahovnik.

Ocenjuje, da UTD nima nobenih možnosti, da zaživi v obliki, kot o njej razmišljajo. “Trenutno je ključni problem v davkih in prispevkih. Slovenija ima praktično najvišje mejne davčne stopnje pri določenih ravneh dohodka v Evropi in je to skorajda nevzdržno,” poudarja Lahovnik.

Gospodarstvo proti

Da UTD ne bo dobro vplival na gospodarstvo, so si edini tako ekonomisti kot gospodarstveniki, zadržani so tudi sindikati. Več o tem pišemo v članku Gospodarstvo: Politiki, pamet v roke, UTD je neumnost.