6. 6. 2016 Posnetki

Odmevi po zavrnitvi UTD v Švici

Švicarji z veliko večino zavrnili univerzalni temeljni dohodek

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili pobudo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Proti je glasovalo 76,9 odstotka volivcev, za pa 23,1.

Referenduma se je udeležilo 46,9 odstotka volivcev, kar je običajna referendumska udeležba.

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen izid je “mnogo večji od pričakovanega”, je že po objavi ocene javnomnenjskega inštituta Gfs.bern uro po zaprtju volišč povedal eden izmed pobudnikov Daniel Häni. “Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni,” je dodal.

Tako naj bi sorodna nemška iniciativa že prihodnji teden v Berlinu predstavila podoben predlog za Nemčijo. Švica je sicer prva država na svetu, ki je na referendumu odločala o tem vprašanju.

V skladu s pobudo za UTD bi vsak odrasli Švicar prejel najmanj 2.500 frankov (2.263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno – ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadli vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Pomemben razlog za zavrnitev te pobude so bili po besedah vodje inštituta Gfs.bern Clauda Longchampa številne nejasnosti in pomisleki glede možnosti financiranja UTD-ja. Po trditvah nasprotnikov predloga bi morala država v ta namen pridobiti dodatnih 150 milijard frankov letno, kar bi bilo mogoče le z zvišanjem davkov.

Vir: http://www.rtvslo.si/svet/svicarji-z-veliko-vecino-zavrnili-univerzalni-temeljni-dohodek/394876

Posnetek na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174409521

Univerzalni dohodek bi v Sloveniji znašal (le) okoli 300 evrov

V Sloveniji je predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) nekoliko drugačen kot v Švici. Dobil naj bi ga vsak Slovenec ne glede na to, ali je zaposlen ali ne, tudi otroci.

V prehodnem obdobju bi znašal 300 evrov mesečno, pozneje 600. Štiričlanska družina bi tako prejela 1.200 evrov. Podporniki UTD-ja so izračunali, da bi javne finance to prenesle, saj gre zgolj za prerazporeditev sredstev.

Zagovorniki UTD-ja poudarjajo, da je največji nesporazum, da ga bodo dobili tudi zelo bogati. Formalno to drži, vendar ga bodo z davki vrnili nazaj. Večina ljudi bi ostala pri enakih dohodkih, tisti, ki so na dnu družbe, pa naj bi bili na boljšem.

Vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/univerzalni-dohodek-bi-v-sloveniji-znasal-le-okoli-300-evrov/394921

Posnetek na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174409523