25. 9. 2020 Mnenja

120 mest, milijon in pol prijav; vsi si želijo dodatnih 1200 evrov mesečno

Avtor:

Nova nemška študija o UTD je požela veliko zanimanje: 70 ur po začetku razpisa je bilo prijavljenih milijon oseb, v enem tednu pa še dodatnih pol milijona.

Ideja, da se vsem državljanom, ne glede na njihov finančni položaj oziroma status, izplača plačo, ki jo financira država in tako nadomesti socialne prejemke, je v Nemčiji živa že leta. Z novo študijo, ki udeležencem obljublja 1200 evrov mesečno, Nemci iščejo odgovore na odprta vprašanja.

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) ima veliko podpornikov in nasprotnikov. Kritiki pravijo, da slednji zmanjšuje spodbudo za zaposlitev in skupnost preveč stane, na drugi strani pa v UTD vidijo rešitev.

Zagovorniki trdijo, da država ne deluje več kot kontrolor ali kaznovalec in da UTD podpira suverenost državljanov pri oblikovanju svojega življenja. Zaenkrat še ni jasno, kdo ima prav in kdo ne. Praktičnih izkušenj o učinkih UTD namreč skoraj da ni.

120 udeležencev bo tri leta prejemalo 1200 evrov mesečno

Kot smo nedavno poročali (tukaj), je Nemčija začela z novo triletno raziskavo, v kateri želi ugotoviti kako UTD vpliva na gospodarstvo in blaginjo državljanov.

Na Finskem in v Kanadi so tovrstne eksperimente že izvedli, vendar pridobljenega znanja ni mogoče preprosto prenesti v Nemčijo in njen zapleten družbeni sistem, pravijo raziskovalci na nemškem inštitutu za ekonomska raziskovanja (DIW Berlin).

V iskanju natančnješih podatkov tako DIW Berlin skupaj z združenjem Mein Grundeinkommen in znanstveniki iz Inštituta Max Planck za raziskovanje kolektivnih dobrin, začenja prvo dolgoročno študijo o UTD v državi.

V okviru študije bo 120 oseb tri leta prejemalo 1200 evrov mesečno – znesek tik nad pragom revščine v Nemčiji -, raziskovalci pa bodo svoje izkušnje primerjali z drugo skupino 1380 ljudi, ki dodatka ne bodo dobili. Skupaj bo v eksperimentu tako sodelovalo 1500 oseb.

Ker UTD ni pogojen z zaposlitvijo, lahko udeleženci študije živijo le od tega dohodka, ali pa poleg zaslužijo neomejeno količino denarja.

Več prijav kot pričakovano

Raziskovalci sporočajo, da so v enem tednu prejeli preko milijon in pol prijav. Skupino udeležencev, ki je bila prej omejena na 120 testnih oseb, bi bilo treba povečati, pravijo.

»Več prijav pomeni več študijskih mest – in to zagotavlja boljše raziskovanje. Zdaj vse bolj pozivamo druge stranke iz civilne družbe, ki so pripravljene s svojimi donacijami financirati UTD, da bi prvotno število prejemnikov, dvignili« je za nemški DW dejal Jürgen Schupp, višji znanstveni sodelavec pri DIW Berlin in profesor sociologije na FU Berlin.

»Ugotoviti želimo, kako UTD spreminja ljudi in družbo. Želimo vedeti, kako vpliva na vedenje in odnos in ali lahko pomaga pri soočanju s trenutnimi izzivi naše družbe,« poudarja Michael Bohmeyer, pobudnik združenja Mein Grundeinkommen.

Schupp opominja, da je eksperiment velika priložnost, da teoretično razpravo o UTD – ki Nemčijo spremlja že leta – končno udejanjijo.

V povsem matematičnem smislu bi UTD v višini 1000 evrov za dobrih 83 milijonov nemških državljanov letno stal skoraj bilijon evrov. Po podatkih nemškega statističnega urada, pa je bila doslej skupna državna poraba za socialne prispevke nekaj manj kot bilijon in pol evrov.

Znanstvene študije o tej temi res že obstajajo, vendar so njihove ugotovitve »bodisi zastarele, preveč posplošene, bodisi preučujejo UTD samo na brezposelnih«, sta mnenja Bohmeyer in Schupp.

Schupp je dodal še, da bodo poleg sprememb vedenja in dejanj pozorni tudi na počutje ljudi. »Raziskati želimo kako denar vpliva na ljudi, če ga dobivajo brezpogojno. Eno od vprašanj, ki nas zanima je: Ali ljudje s prekarno zaposlitvijo zaradi UTD izgubijo strah pred izgubo službe? In ali spijo bolje, ker so manj pod stresom?«.

Za sodelovanje se lahko prijavijo vsi, ki imajo stalno prijavljeno bivališče v Nemčiji in so stari vsaj 18 let. Zainteresirani morajo ob prijavi izpolniti le spletni vprašalnik. Spletna stran za prijavo pa je bila aktivirana pretekli torek.

Marko Vidrih

Oznake: