20. 6. 2011 Obvestila

Predstavitev ideje univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) v Budimpešti

V soboto, 18. junija 2011 je bila sekcija za preučevanje in promocijo UTD pri Zofijinih ljubimcih, društvu za razvoj humanistike iz Maribora, povabljena k predstavitvi zamisli uvedbe UTD na letnem srečanju vseevropske stranke EU Democrats, ki je bil v Budimpešti, Madžarska.

Vabilu se je odzval tajnik sekcije, Branko Gerlič.

Predstavitev na srečanju samem je bila zelo skromna – ca 15 minut.

Ugotovitev: med okoli 20 predstavniku EU DS iz različnih evropskih držav se nekateri o UTD (Basic Income) že nekaj vedeli, nekateri pa ne. Večini je bila zamisel zanimiva in sprejemljiva.

Več kot na predstavitvi sami je bilo mogoče povedati o UTD v okviru individualnih pogovorov s posamezniki predstavniki EUDS, ki so bili istega dne zvečer in naslednji dan v dopoldanskih urah.

Prisotni predstavniki stranke so nam predlagali, da na njihovo centralo pošljemo zelo kratko predstavitev ideje same in predlog, da skušajo prek svojih sodelavcev v EU parlamentu sprožiti začetek razprave o tem vprašanju na parlamentarni ravni.

Edino resno nasprotovanje ideji UTD je izrazil predstavnik evropske konfederacije sindikatov, in sicer s podobnimi argumenti, kot jih uporabljajo tudi predstavniki največjih slovenskih sindikatov.

Branko Gerlič

Maribor, 20.6.2011

Za nadaljnje informacije pišite na utd.slovenija@gmail.com

Oznake: