29. 11. 2021 Obvestila

Več kot 160 tisoč podpisov, naslednji vrhunec »Dan človekovih pravic«, 1. mesto za UTD na konferenci o »Prihodnosti Evrope«

Osmi ECI-UBI newsletter

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) po vsej EU!

Dragi podpisniki Evropske državljanske iniciative »Univerzalni temeljni dohodek po vsej EU«!

Upamo, da ste vsi dobrega zdravja.

1. Stanje v zvezi s podpisovanjem EDI

Kaj je starega in kaj novega

V zvezi z UTD-jem je ponovno veliko novega, a začnimo z dogodki, ki so že za nami.

Teden temeljnega dohodka se po vsej Evropi vselej dogaja v septembru. Tokrat smo za začetek izvedli Mednarodni spletni pohod temeljnega dohodka, ki je trajal 24 ur, s svojimi prispevki pa so sodelovali tudi udeleženci zunaj držav EU. S pomočjo tovrstnih dejavnosti je EDI zbrala več kot 160 tisoč podpisov iz vse Evrope. Tukaj si lahko ogledate zadnje podatke: https://eci-ubi.eu

Načrtujemo, da bi 10. december, Dan človekovih pravic, povezali z zahtevo, da se človekove pravice in socialna Evropa uresničujeta s pomočjo EDI za UTD. Prosimo vas, da nam še naprej pomagate kot posredniki in razširjate novico o EDI in sicer tako, da o njej obveščate svoje družine, prijatelje in prijateljice, sodelavke in sodelavce.

Lahko zberemo milijon podpisov!

Več tudi na: http://utd.zofijini.net/

prevedla dr. Tanja RENER

Na posvetih v okviru CARE4CLIMATE, ki jih koordinira Inštitut za ekologijo in trajajo zadnje leto, dr. Valerija KOROŠEC zagovarja idejo UTD kot konceptualno rešitev, ki s vpeljavo univerzalnih temeljnih storitev omogoči in podpre vzdržne socialno-tržne rešitve, tudi z vidika energetske revščine in klimatsko vzdržnih rešitev. (Dr. Valerija Korošec, analitičarka socialni politik zaposlena na UMAR je leta 2010 pripravila kalkulacijo za finančno vzdržno uvedbo UTD v Sloveniji, ki doslej ni bila presežena. Je članica FRIBS UBI mikrosimulacijske ekipe, UBIE, BIEN, ki je s svojimi prispevki že trikrat sodelovala na svetovni konferenci BIEN in pripravila več člankov za BIEN news.)

Univerzalni temeljni dohodek opolnomoča ženske, zato na dan Boja proti nasilju nad ženskami, 25. novembra, obeležujemo tudi boj za UTD.

Novici prispevala dr. Valerija KOROŠEC

2. Platforma konference o »Prihodnosti Evrope«: na prvem mestu je UTD

Sijajno! Ta hip je UTD na prvem mestu spletne platforme konference o »Prihodnosti Evrope« na področju »Ekonomija in socialne zadeve« (glej prvo in drugo vmesno poročilo platforme). Da bi obdržali prvo mesto in ljudem omogočili, da bolje spoznajo EDI, moramo v naslednjem mesecu na spletni platformi konference o Prihodnost Evrope zbrati 150 novih podpor za naš EDI, kar lahko dosežemo tudi s tvojo pomočjo. Krasno bi bilo, če bi lahko EDI podprli tudi na naslednji platformi:  https://futureu.europa.eu/processes/Economy/f/10/proposals/1556. S posredovanjem te povezave lahko še naprej širimo glas o EDI.

3. Drugi zmagovalec je iz Irske:

Spet je UBI4ALL (UTD za vse) sporočila zmagovalca Evropskega temeljnega dohodka v višini 800 evrov. Kot že omenjeno, je drugi zmagovalec Thomas iz Irske.

UBI4ALL potrebuje tvojo pomoč, da bi lahko zbrali sredstva za tretji UTD, s čimer bi želeli pokazati pozitivne učinke ideje, ki jo vsi podpiramo.

Še tole: pravkar beremo in poslušamo v medijih, da »Irska vpeljuje UTD«.

Za kaj gre?

Na Irskem bodo umetniki dobili temeljno pokojnino v višini 325 evrov tedensko za obdobje treh let.

To je lepo! A nima nič z univerzalnim temeljnim dohodkom. Tu ne gre za univerzalnost (biti moraš kulturni delavec ali delavka), trajanje pa je omejeno na tri leta.

Kljub temu pa menimo, da je to izjemno dobra stvar in prepričani smo, da bomo ponovno lahko brali o pozitivnih učinkih.

Ostanite zdravi in privrženi temeljnemu dohodku. Z najboljšimi željami,

Klaus Sambor, Avstrija
Ronald Blaschke, Nemčija

Na "novičnik" se lahko naročite na:
https://www.ubie.org/newsletter/

Oznake: