25. 10. 2013 Obvestila

Univerzalni temeljni dohodek se uveljavlja

V četrtek, 24. oktobra 2013 je Slovenija izpolnila prvo nalogo, prevzeto v skupni evropski državljanski pobudi s katero nameravamo po vseh EU državah zbrati 1,000.000 podpisov. Namenjeni so zahtevi institucijam EU, da upoštevajo in podprejo nov način urejanja medsebojnih odnosov tako na državnih kot na meddržavni, torej EU ravni, ki bi temeljili na bolj solidarni in enakopravnejši, s tem pa tudi svobodnejši družbi.

Natanko ob 13.55 je pobudo podpisal 6.000 Slovenec in s tem pridružil Slovenijo kot drugo izmed EU držav, ki so izpolnile pogoj, da so upoštevane kot ena izmed nosilnih pobudnic te državljanske akcije.

Ob tem se moramo zavedati dvojega: da je pred Slovenijo (in Evropo) še dolga pot – samo pri nas moramo zbrati še najmanj 4500 podpisov, če želimo prispevati svoj polni delež.

In, čeprav smo Slovenci dolge mesece vodili v odstotku zbranih podpisov so nas z boljšo organizacijo v le dveh, treh mesecih „prehiteli“ naši sosedje, novi člani EU, Hrvati!

K temu uspehu jim vsekakor velja čestitati, hkrati pa se moramo oboji zavedati, da smo šele na pol poti.

Po Švici, ki je 4. oktobra vložila v svoj parlament več kot 100.000 zbranih podpisov in s tem dosegla zagotovilo, da bo v tej državi v bližnji prihodnosti izvedli vsedržavni referendum o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka v to državo, smo sedaj tudi EU države na dobri poti, da dosežemo podobno.

Vsem članom in simpatizerjem sekcije iskrena hvala za vloženi trud.

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike

sekcija za preučevanje in promocijo UTD
zanjo Branko Gerlič, tajnik sekcije

Oznake: