21. 11. 2013 Obvestila

Kaj je univerzalni temeljni dohodek ali UTD?

Avtor:

V EU že od pomladi poteka zbiranje milijona podpisov za univerzalni temeljni dohodek (UTD). Gre za sistem, v katerem vsi, zaposleni ali ne, od države brezpogojno in nepovratno prejemajo del skupaj ustvarjenega presežka dohodka. V Sloveniji bi po izračunih vsak polnoleten posameznik lahko prejemal od 250 do 300 EUR mesečno, mlajši pa nekaj nižji znesek. UTD je delavcem, negotovo zaposlenim, ženskam, mladim in sploh vsem ranljivejšim skupinam družbe, pa tudi okolju, prijazen sistem, ki bi nadomestil nekatere transferje, npr. otroški dodatek. Gre za poenostavitev, preglednost in zmanjšanje birokracije, pri čemer prihrani tudi država. Ljudje, ki delajo projektno, (pre)pogosto čakajo na plačilo po več mesecev. Nekateri pa plačila sploh ne dobijo! Po novem bi zanesljivo prejemali vsaj UTD.

Slovenci smo vodilni pri zbiranju podpisov med 28 državami EU; zbranih imamo že 112 % naše kvote (6000) podpisov. Zbiranje bo zaključeno predvidoma 14. januarja 2014.

Morda ste že slišali, da so v Švici, ki sicer ni članica EU, izglasovali referendum o UTD. Zanj so zbrali 126.408 veljavnih podpisov. Kdaj bomo začeli prejemati UTD tudi v Sloveniji je odvisno tudi od tebe/vas, tvojega/vašega podpisa…

UTD bomo imeli v, izven ali brez EU! Zaradi uničevanja slovenske industrije in robotizacije je vse manj delovnih mest. Kljub temu se delovni čas zaposlenim ne skrajšuje. Zmanjšuje se le število zaposlitev in število zaposlitev za nedoločen čas. UTD rešuje več sedanjih težav hkrati, saj zaradi večje potrošnje pomeni tudi zagon in rešitev (domačega) gospodarstva.

Ne gre za še eno v vrsti neobvezujočih peticij ampak za pobudo, ko lahko milijon državljanov EU Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog. Da se ne bi mogel kdo/katera podpisati večkrat je treba navesti tudi številko osebnega dokumenta (osebne izkaznice ali potnega lista).

Vsak lahko s podpisom na internetu pomaga približati dan, ko bomo začeli prejemati fiksen, zanesljiv, za vse enak in nepovraten, univerzalni temeljni dohodek UTD!

PODPISOVANJE: http://www.basicincome2013.eu/ubi/sl/
(povezava do slovenske strani za zbiranje podpisov)

LETAK za informiranje o podpisovanju: http://utd.zofijini.net/wp-content/uploads/sites/5/2013/09/UTDletak.pdf (natisni, razreži, deli!)
Števec podpisov: kako poteka zbiranje podpisov v posameznih državah in skupaj: http://basicincome2013.eu/ubi/counter/
POVEZAVE za tiste, ki jih zanima tematika UTD:
http://www.cosmopolitan.si/aktualno/116000-podpisov-svicarske-iniciative-za-utd-v-svicarski-parlament/,
http://www.rtvslo.si/svet/svicarji-bodo-odlocali-o-2000-evrih-zagotovljenega-dohodka/319375#comments,
Podrobno o UTD: http://utd.zofijini.net/, http://chuppacadabra.com/aktualno/univerzalni-temeljni-dohodek-postaja-vse-bolj-popularen/

KNJIGI o UTD: “Brezplačno kosilo za vse?”, založbe Krtina in zbornik “UTD v Sloveniji”, založbe Krt.

Dr. Valerija Korošec je v delovnem zvezku »Predlog UTD v Sloveniji zakaj in kako?« http://www.umar.gov.si/fileadmin/user_upload/publikacije/dz/2010/dz06-10.pdf izračunala, da bi si Slovenija že danes lahko privoščila izplačevanje UTD v višini 300 evrov mesečno na polnoletnega prebivalca, otroci pa bi bili upravičeni do nekoliko nižjega UTD in sicer od 250 do 300 evrov na otroka.

Deli(te) to obvestilo, saj 75% Slovenk in Slovencev še ne ve za novo pravico. Hvala!

Oznake: