10. 3. 2014 Obvestila

Bi na EU volitvah podprli kandidate, ki zagovarjajo Univerzalni temeljni dohodek na neodvisni Listi UTD?

EU volitve so pred vrati, mi pa spet ne vemo, kdo bi si zaslužil naš glas.

Verodostojnost političnih strank je domala nična, saj ne naredijo praktično nič za to, da bi v svojih programih zapisane cilje dejansko uresničili. Med neizpolnjenimi obljubami je med drugim tako tudi načelna podpora, da naj bi vsak pripadnik naše politične skupnosti prejemal mesečni dohodek, ki omogoča dostojno preživetje, ne glede na zaposlitev in premoženje – govorimo torej o t.i. univerzalnem temeljnem dohodku oz. na kratko: UTD.

Ker pa se v Sekciji za promocijo UTD čutimo zavezani 9.250 slovenskim državljanom, ki so v okviru Evropske državljanske pobude izrazili podporo raziskovanju pogojev in možnosti UTD, Vas na tem mestu sprašujemo, ali se Vam zdi, da bi bilo dobro, če bi posamezniki iz Sekcije kandirali na EU volitvah z neodvisno Listo UTD? Poslanstvo neodvisne liste bi bilo zagovarjanje koncepta UTD in druge, podobne politične rešitve na evropski ravni – t.j. takšne, ki zagotavljajo univerzalne, enotne ter individualne pravice na transparentni in nebirokratski način.

Za neodvisno listo UTD je ta hip pripravljenih zastaviti svoje ime pet posameznikov, ki se z vprašanjem UTD intenzivno ukvarjajo že več let in so v ta namen tudi pripravljeni kandidirati, vendar le, če bo z Vaše strani izražen jasen interes. Ta interes lahko izrazite z odhodom na upravno enoto, kjer bi podpisali in overovili obrazec za kandidaturo na evropskih volitvah ter ga nato poslali na spodaj naveden naslov kandidatke ali kandidata, ki Vam je najbolj všeč:

Dr. Valerija Korošec, Poštno ležeče, 1113 Ljubljana
Dr. Tanja Rener,  Velebitska 12, 1000 Ljubljana
Nina Šoštarič,  Bezjakova 25, 2341 Limbuš
Euro Brozič, Ocizla 28, 6240 Kozina
Vojko Kogej,  Sostrska c. 10E, 1261 Ljubljana – Dobrunje

Na listi bo najvišje uvrščena najprej ženska z največ podpisanimi obrazci, nato moški z največ overovljenimi obrazci. Podpis na tem obrazcu pa seveda ne pomeni, da morate potem to listo ali dotičnega kandidata ali kandidatko tudi voliti. Vaš podpis nam bo zgolj v pomoč pri kandidaturi.

Podpise za podporo listi je mogoče zbirati do 25. aprila 2014, vsega skupaj pa bomo potrebovali najmanj 3.000 podpisov. Neodvisno listo bomo registrirali zgolj v primeru, če bomo do 6. aprila 2014 zbrali vsaj polovico podpisov.

Za Sekcijo UTD je potencialen nastop na evropskih volitvah svojevrstna prelomnica in sestop iz virtualnega sveta (zbiranja podpisov na spletu) v realno življenje. Prav število ljudi, ki jih vprašanje UTD dovolj močno nagovori, da jim ne bo težko stopiti do upravne enote, bi lahko postal nekakšen lakmusov papir za oceno resnične podpore ideji. Prav Vaš odziv nam bo povedal tudi, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, s čimer imamo v mislih tako zakonsko iniciativo kot tudi referendumom za Zakon o UTD.

Na tem mestu Vas želimo povabiti Vas tudi k neformalni javni razpravi ‘Predlog Zakona o UTD‘, še posebej pa bi bili veseli sodelovanja kakšnega upokojenega pravnega strokovnjaka ali strokovnjakinje.

Hvaležni bomo za širjenje tega pisma.

Druži nas podpora UTD. Upamo, da tudi Vas to druži z nami.

Koordinator g. Branko Gerlič, Sekcija za promocijo UTD v Sloveniji

E: utd.slovenija@gmail.com
W: http://utd.zofijini.net/
Twitter: @TemeljniDohodek, @valerijaSlo, @NinaSostaric, @VojkoKogej.
Facebook: Univerzalni temeljni dohodek