12. 5. 2016 Mnenja

Dan Univerzalnega Temeljnega Dohodka, maj 2016

Avtor:

1. maj je dan Univerzalnega Temeljnega Dohodka (UTD)!  

»Praznujmo preteklost, sprejmimo sedanjost in objemimo prihodnost dela – s 1. majem – dnevom UTDja!«

Kaj bi naredili z mesečnim prihodkom, ločenim in dodatkom kakšnemu drugemu prihodku, toda zasluženim kot državljansko pravico, ki je dovolj visok, da bi lahko z njim pokrili najosnovnejše življenjske stroške? Ta mesečni prihodek je univerzalni temeljni dohodek (UTD) in o tem govorimo na dan UTD-ja, kot ga poznamo v 21. stoletju.

Popularno znan kot »1. maj« ali »Praznik dela«, je bil to dolgo dan mednarodnega priznanja prispevka svetovnega delavskega gibanja in njegovih številnih bojev in dosežkov skozi leta. Vendar ko so sindikati opolnomočili delavce in nam dali 40-urni delovni teden ter 8-urni delavnik, sta globalizacija in tehnološki napredek močno zmanjšala možnosti sindikatov po nadaljnjih spremembah.

Avtomatizacija delovnih mest bo pripeljala do izgube polovice delovnih mest do leta 2033 in s tem posledično do izgube občutka finančne varnosti ali kupne moči potrošnikov. Vse več je občasnih del, slabo plačanega dela, časovno omejenega dela, majhnih občasnih del, svobodnih podjetnikov, dela preko pogodb itd. UTD predstavlja možnost opolnomočenja delovne sile na osebnem nivoju. Na novo pridobljena možnost reči delodajalcu »ne«, bo dajala delavcu pogajalsko moč, ki dr je ne bo dalo zanikati. To pomeni boljšo delitev dobička in višje plače, manj delovnih ur in boljše delovne pogoje, več ugodnosti itd.

Dosežek UTD-ja bo uvedba nove prostovoljne pogodbe na bolj enakopravni osnovi med delodajalcem in zaposlenim, vključno s tem, da bo zaposleni lahko postal svoj lasten delodajalec, pri čemer bo UTD postal kapital podjetja. To bo pomenilo novo dobo večje enakosti, inovativnosti, produktivnosti in podjetništva, kjer bodo končno vsi svobodni v uresničevanju ciljev, ki jih želijo zasledovati. Po svoji družbeni vrednosti bi lahko bilo na ta način prepoznano vso delo, ne samo plačno delo, kot je to primer zdaj. Ali ni že čas, da prepoznamo vso pomembno delo, ki trenutno ni plačano?

Tudi Andy Stern, nekdanji predsednik Sindikata zaposlenih v storitvenem sektorju (SEIU) v svoji prihajajoči knjigi razlaga, kako je UTD prihodnost delavskega gibanja in v 21. stoletju si moramo vsi prizadevati za njegovo uveljavitev. To je ideja, katere čas je prišel.

To je stoletje tehnološke emancipacije od dela samega. Uspelo nam je, tukaj smo. To moramo le še sprejeti. Nezaposlenost ni nekaj, česar bi nas moralo biti strah. Je nekaj, kar bi morali pozdraviti.

Torej, kaj lahko naredite vi?

Obstaja veliko načinov kako podpreti idejo in kako pomagati UTD gibanju. Na primer, pridružite se Dnevu UTDja tako, da delite ta članek, spremenite svojo profilno sliko in delite UTD vsebine po socialnih omrežjih. Lani smo dosegli 700.000 ljudi, letos dosezimo 1 milijon!

V Švici bo 100 robotov protestiralo, da jim ljudje dovolijo opravljati njihovo delo. Spodbujajmo tudi robote po celem svetu, da se pridružijo svojim lokalnim protestom.

Kaj vse še lahko naredite katerikoli dan v letu?

Pridružite se rastočemu svetovnemu gibanju in s tem ustvarite dohodkovni temelj za vsakega posameznika.

Brez UTD proslavljamo človeški »Praznik dela«. Z UTD bomo jutri praznovali »Praznik dela strojev«.

Prevedel Vanek Oman

Oznake: