30. 1. 2018 Obvestila

Koordiniranje Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji

Spoštovani člani Sekcije za promocijo UTD in drugi podporniki ideje UTD

Gospod Branko Gerlič, nam se je konec leta 2017 sporočil, da želi koordiniranje Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji predati  v druge roke. Na tem mestu povejmo, da je gospod Branko Gerlič:

  1. iniciator in ustanovitelj Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji
  2. iniciator Evropske pobude za UTD
  3. soustanovitelj evropske organizacije za UTD (UBIE)
  4. organizator mednarodnega posveta Evropske organizacije  o UTD v Mariboru
  5. reden udeleženec UBIE srečanj
  6. neutruden promotor ideje UTD v Sloveniji (že samo v Arhivu Sekcije za promocij UTD je zbranih 25 njegovih prispevkov)

ZA VSE TO SE MU NAJLEPŠE ZAHVALJUJEMO IN PRIČAKUJEMO, DA Z NAMI SODELUJE ŠE NAPREJ! Še posebej to pričakujem jaz. Če je prej on lahko vedno računal name, tako jaz še vedno računam nanj.

Z Brankom  sva uspešno sodelovala od njegovega prvega klica, ko me je poklical zaradi kolumen na temo UTD, ki sem jih objavljala v Mladini, najinega prvega srečanja v Zlati Srni v Mariboru, do današnjega dne. Včasih oz. velikokrat sva imela občutek, da sva v UTD prizadevanjih v okviru Sekcije sama. Tako tudi sedaj, pri iskanju Brankovega naslednika. Spričo pičlega odziva sva se z Brankom dogovorila, da z januarjem 2018 za eno leto prevzamem koordinacijo Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji, in to pismo je tako rekoč ‘pismeno prevzemno poročilo’.

Sama sem dolgo oklevala, in nisem želela ‘kandidirati’, ker po eni strani menim, da je Sekcija za promocijo svoj namen dosegla: Rezultati Evropske sociološke raziskave (ESS) kažejo, da je v Sloveniji 65% podpora za uvedbo UTD oz. da je Slovenija v tem pogledu ponovno prva med vsemi državami vključenimi v to raziskavo. Zdaj bi bilo logično, da bi ta ‘potencial’ prepoznali politični akterji. Žal pa se nam v tem pogledu nekaterim zdi, da politični akterji, ki se sicer čedalje večkrat spogledujejo z  UTD idejo, pri tem niso zelo verodostojni.  Po drugi strani pa, kot sem prikazala v Španskih borcih, januarja 2018, je obstoj in delovanje Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji,  brez financ, brez trdne strukture, v luči njenih dosežkov in dejstva, da se vključeni v Sekcijo med tem še nismo na smrt pokregali, za Slovenijo tako izjemen uspeh, da ga je škoda kar opustiti.

V naslednjem letu zato predlagam naslednji način dela:

  1. Zofijinim se zahvaljujemo za podporo, ki so nam jo nudili vsa leta – in jih prosimo, da nas tako kot doslej, podpirajo še naprej
  2. Robertu se zahvaljujemo za njegovo delo na arhiviranju in objavljanju tekstov na temo UTD. V tem smislu prosim, da vsi, ki kaj  pišete in objavite na temo UTD, Robertu to pošljete na naslov: hum.postaja@gmail.com
  3. Največja novost našega dela bo, da bomo javno objavili kontaktne podatke UTD strokovnjakov v Sekciji UTD, tako da vas zainteresirani (novinarji idr.) lahko neposredno kontaktirajo in se z vami neposredno dogovarjajo za sodelovanje. V ta namen Vas prosim, da Robertu pošljete mail s kontaktnimi informacijami1, ki jih želite objaviti na strani Sekcije UTD, ter vsebine v zvezi z UTD, o katerih ste pripravljeni predavati ali debatirati. Pogoj, da se vaše ime objavi je vsaj 1 prispevek na temo UTD v arhivu Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji.

Vas vse lepo pozdravljava,  v Sloveniji, 24. Januarja 2018,  

Branko Gerlič in  dr. Valerija Korošec

Show 1 footnote

  1. Primer: dr. Valerija Korošec, @valerijaSlo, valerijakorošec.zautd@gmail.com, 040 41 89 41; Raziskovanje pogojev in možnosti uvedbe UTD v Sloveniji in po svetu; Predlog uvedbe UTD v Sloveniji (2010).