3. 8. 2020 Obvestila

Univerzalni temeljni dohodek v Evropski Uniji

Avtor:

V okviru Evropske civilne iniciative se bo v Evropski uniji 25. septembra 2020 začela vseevropska akcija zbiranja podpisov za pobudo Evropski komisiji, da pripravi predlog univerzalnega temeljnega dohodka za celotno območje članic EU, in trajala leto dni.

Za uspešnost pobude je potrebno v članicah EU zbrati milijon podpisov iz 7 različnih držav, pri tem mora Slovenija dodati 6008 podpisov. Podpisi se bodo lahko zbirali preko spletne strani, ki jo pripravlja Evropska komisija.

Namen pobude je zmanjšanje regionalnih razlik ter krepitev ekonomske, socialne in teritorialne kohezije v Evropski uniji. S tem bi uresničili cilj skupne izjave Sveta Evrope, Evropskega parlamenta in Evropske komisije iz leta 2017, da bodo članice EU podpirale učinkovite, trajnostne in pravične sisteme socialne zaščite, s katerimi se bo zagotovil osnovni dohodek za preprečevanje neenakosti.

Epidemija koronavirusa je brutalno razgalila posledice reform evropskega trga dela in izpostavila ranljivost posameznih družbenih skupin, od kulturnikov in umetnikov do samostojnih podjetnikov ter upokojencev in drugih. Evropska komisija je primorana poiskati nov pristop k reševanju problema, ki je posledica reform trga dela ter avtomatizacije in robotizacije dela.

 

Oznake: