4. 11. 2020 Obvestila, Vabila

Univerzalni temeljni dohodek – plenarna OM sociološkega srečanja 2020

Spletni dogodek

V sklopu letošnjega sociološkega srečanja, s katerim obeležujemo 55. obletnico obstoja Slovenskega sociološkega društva, organiziramo plenarno okroglo mizo o univerzalnem temeljnem dohodku.

Dogodek bo na daljavo preko aplikacije Zoom potekal v soboto, 7. novembra, ob 9:30. Na okrogli mizi, ki je zastavljena kot dialog med stroko in politiko, bodo sodelovali_e:

– dr. Igor Pribac,
– dr. Valerija Korošec,
– dr. Jože P. Damijan,
– Brane Golubović (LMŠ),
– Alenka Bratušek (SAB),
– Luka Mesec (Levica).

Pogovor bo povezoval dr. Gorazd Kovačič.

Vsi, ki bi radi spremljali pogovor, naj pišejo na tajnistvo@sociolosko-drustvo.si, da vam pošljemo spletno povezavo.

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) nezadržno pridobiva politično težo. Ima naklonjenost vodilnih v svetu IKT, zanj se zavzemajo pomembni politični akterji v najbolj razvitih deželah in tudi papež Frančišek. Po zdaj že kar dolgi vrsti pilotnih in raziskovalnih projektov njegove implementacije je izbruh pandemije UTD-ju dal le še dodaten zagon. Vlade so kot premostitveni ukrep v nasprotju z zategovanjem pasu v krizi pred dvanajstimi leti ob družbeni zapori široko trosile helikopterski denar. Na covid-19 so se – tudi v imenu konkurenčnosti – odzvale s povišanimi stopnjami družbene solidarnosti, ki so bile pred krizo politično povsem nesprejemljive. Ti ukrepi so obudili idejo o UTD-ju. Tudi v Sloveniji. Spoznanje, da je pandemija trajno in ne le začasno okrepila trende prekarizacije in fleksibilizacije trga dela, ki se je dodatno ukoreninilo v kiberprostoru, kliče po reformah javnih politik na področju trga dela in socialnega varstva. Imamo kot družba na voljo boljše alternative, kot je uvedba ene od oblik UTD-ja?

Vir: https://www.facebook.com/events/1284796885186435/

Več na: https://www.sociolosko-drustvo.si