8. 10. 2018 Obvestila, Vabila

Usoda Tržnega Dna – nuja, želja ali skriti nameni

Avtor:

Publikacija, predstavitev in pogovor

Predstavitev knjige »Usoda Tržnega Dna – nuja, želja ali skriti nameni« bo v četrtek, 11. oktober 2018, ob 18:30, v Centru kulture Španski borci, bralnica.

Malo je tem, ki bi globalno vdirale v razmišljanja akademskih družboslovcev in nekoliko manj odločevalskih političnih struktur, obenem pa naletele na tako medel odziv tistih, ki bi po prepričanju razpravljavcev morali hlepeti po njem, to je vseh nas, ki težko gledamo bohotenje nove gospodarske paradigme, kakorkoli jo že kdo imenuje. Svetovno bogastvo v rokah peščice, ki se ne meni za druge, še manj za okolje in najmanj za pridobljene civilizacijske norme.  Prepričanje, da ‘tako ne bo več dolgo šlo’, se zaletava ob podzavestno razmišljanje, da ‘nam gre kar dobro’ in naj tako ostane. Paradoksalno se misli ‘tako ne bo več dolgo šlo’ zavedajo tisti z vzvodi politične in gospodarske moči, oni drugi pa se oklepajo druge in otrpnejo, ko se napovedujejo spremembe. Da ne bi bilo še slabše.  (Iz predgovora)

Predstavitev knjižice o univerzalnem temeljnem dohodku, kakor se je kazal na polletnih zaporednih mesečnih pogovorih zavoda OPRO v Centru kulture Španski borci, in aktualno dogajanje v zvezi z UTD-jem bosta komentirala in tolmačila dr. Tanja Rener, sociologinja in zaslužna profesorica in dr. Urban Boljka, raziskovalec na Inštitutu za socialno varstvo RS. Pogovor bo segel tudi do nedavne napovedi uvedbe UTD-ja za najrevnejše v Italiji, ki je znova spodbudil resnejše debate o UTD-ju v Evropi, in o možnostih, da bi z eksperimentom uvajanja delnega UTD-ja poskusili tudi v Sloveniji, o čemer pa se je nazadnje govorilo pred volitvami.

Z gostoma se bo pogovarjal Otto Gerdina.

Na voljo bodo recenzentski izvodi za medije in popust ob predstavitvi.

Oznake: