10. 2. 2020 Mnenja

Je kapitalizem večen?

Avtor:

Poziv k celovitem razmisleku in akciji za miren prehod v nov družbeni in gospodarski sistem.

V svetu vse vre od številnih novih pobud, nemočnih demonstracij, obupa zatiranih narodov in gneva obubožanih ljudi. Vendar vsi naslavljajo le parcialne probleme, ki jih v obstoječem sistemu ni mogoče rešiti. Medtem kreatorji novih tehnologij spreminjajo družbo in nas nevede potiskajo v nov gospodarski sistem. Ali je človeštvo sposobno sooblikovati nastajajoče spremembe, tako da bo preživelo in živelo v človeku in naravi prijaznih razmerah z manj balasta in lažnih potreb ter začelo ponovno razvijati človeku lastne duhovne sposobnosti?  Ali bo slepo padlo v nove razmere, kot vsakič doslej ob uveljavitvi novih tehnologij? Vrnitve nazaj ni.

Kratkoročno so resnični izziv današnjega časa naslednja vprašanja:

– kako zavreti stampedo bruhanja novih in novih bolj ali manj ničvrednih proizvodov (sem sodi tudi vse od iznajdb novih finančnih instrumentov do tako imenovanega čistega pridobivanja energije) in

– kako vojaškemu sektorju odvzeti odločilni vpliv pri raziskavah in razvoju (novih) tehnologij ter

– kako pri tem ostati živ in gospodarsko preživeti in ostati človeški.

Vendar tudi to ne bo dovolj, saj smo že sredi spreminjanja družbenega reda.

Ali smo sposobni skupaj glasno razmišljati o novih možnostih in izbrati najboljšo?

Učinkovito orodje za pot do rešitve bi lahko bila odprta svetovna spletna platformaskupni prostor za iskanje, zbiranje in preverjanje predlogov in idej ter izmenjavo mnenj o možnih novih gospodarskih sistemih. Ali bi vsaj služila seznanjanjanju človeštva z resničnimi dilemami.

Nove gospodarske in tudi družbene modele, ki si jih lahko zamislijo dovolj pogumni in drzni premišljevalci vizionarji (od humanistov do gospodarstvenikov, od umetnikov do znanstvenikov) in tudi mladi (na primer preko srednješolskih in študentskih natečajev), bi morali enakovredno obravnavati in izluščiti najboljše možnosti za oblikovanje vsakemu posamezniku in posameznim skupnostim prijaznejšo družbo. Kajti vemo, da le taka ne bo povzročala vojn (kaj od vojaških posegov bolj temeljito uničuje vse živo in mrtvo?) in drugih trenj, da o ohranjanju živalstva, rastlinstva in Zemlje kot celote sploh ne govorimo.

Zgornjo idejo širimo med vas in računamo na vašo pomoč pri njenem nadaljnem širjenju, da bo prišla do tistih, ki se bodo čutili pozvane in sposobne, da jo dopolnijo in uresničijo ter nam vsem omogočijo najti izhod iz začaranega kroga sedanje gospodarske in družbene situacije.

Če želimo in hočemo boljšo prihodnost za nas in naše potomce, se moramo soočiti z resničnim stanjem ter zahtevati rešitev srčike problema in pri tem bi moral vsak po svojih močeh konstruktivno sodelovati. V novo družbo lahko skupaj naredimo naš človeški korak ali pa bomo ostali pahnjeni v razmere, ki bodo vedno manj po meri človeka in človeštva.

Na svetu je gotovo dovolj vedenja in skupne moči, da lahko izkoristimo edinstveno zgodovinsko priložnost za to, da obrnemo krmilo v človeku in naravi prijaznejšo smer.

Milena Kosec, somišljenice in somišljeniki
nematerialno@gmail.com
http://www.3via.org/MilenaKosec/

Ljubljana, 10. januar 2020

Oznake: