22. 6. 2020 Mnenja

Ne ti meni UTD!

Citirajmo čivk z 9. maja 2020: Če bi bili ukrepi slabi, kaviar socialisti včeraj ne bi mogli kolesariti. Bili bi po bolnišnicah, karantenah ali v samoizolaciji. Poleg tega jih je večina včeraj dobila univerzalni temeljni dohodek. Konec citata.

Citat verjetno poznamo vsi. V zadnjem tednu je bil že neštetokrat premlet in prežvečen. A vseeno, dajmo ga še enkrat premisliti. Pa ne zaradi kaviarskih socialistov, saj, če vzporedno primerno posplošim, ta ‘covfefe’, ko vodja države pozablja, da so levičarji v glavnem zateženi brezglutenski vegetarjanci, niti ne zmoti toliko. Še več, menim, da je naravnost razveseljivo, kako se počasi nabira unikatna družbica, ki ji zagotovo ni para na svetovnem nivoju. Prav radujemo se lahko, da smo v Sloveniji enkrat v nečem prvi!  Da se kaviarski socialisti lahko končno pridružijo letečim slonom, novinarskim prostitutkam, trenirkarjem in kokainskim odvisnikom. Baje, da delajo hudo konkurenco prostočasnim igralcem tenisa in golfa. Saj veste, v peklu je vedno najboljša družba.

Kar pri premierjevem čivku iz prejšnjega tedna bolj zmoti, je trditev, da je večina kaviarskih socialistov dobila dan prej univerzalni temeljni dohodek. TO je tisto, kar zares zmoti in je nevarno. Ker v resnici dan prej NIHČE v Sloveniji ni prejel univerzalnega temeljnega dohodka.

Namreč, bodimo kot kaviarski socialisti bolj dosledni od golfistov in recimo bobu bob.  Lahko  domišljavo laž ponovimo še stokrat, resnica ne bo postala. Kar smo nekateri prejeli dan prej, ni bil univerzalni temeljni dohodek. Dejstvo namreč je, da se takemu denarju ne reče univerzalni temeljni dohodek in niti temeljni dohodek, temveč zadeva sliši bolj na ime  denarna pomoč ali finančna pomoč ali denarna pomoč v času krize Covid-19 ali denarni dodatek ali začasna denarna pomoč ali denarna socialna pomoč, denarni transfer, socialna pomoč v času krize, finančno nadomestilo za izgubo dohodka in tako dalje in tako naprej.

To je le nekaj imen, s katerimi lahko torej poimenujemo nakazilo, ki ga je Vlada Republike Slovenije, tako kot  še mnoge druge po svetu, namenila svojim prebivalkam in prebivalcem za zagotovljanje preživetja v času največje svetovne krize po drugi svetovni vojni. Gre za popolnoma pričakovan ukrep in nikakršno noviteto. Gre zgolj za uporabo že obstoječih mehanizmov za zaščito dohodkov. Gre za kompenzacijo za izgubo prihodkov v času krize in za samoumeven fiskalni ukrep v času naravnih ali drugih katastrof. Iz teh razlogov ni nobene nuje po tem, da smo prejemnice in prejemniki tega finančnega kriznega dodatka prav posebej hvaležni Vladi, ki je ukrep sprejela. To je pravzaprav nič manj in nič več kot njena dolžnost in odgovornost. Zatorej nikakor ne gre za vladni altruistični vzgib, ampak za omogočanje ekonomske in socialne varnosti svojih prebivalcev, saj je to konec koncev tudi njeno demokratično poslanstvo. Simpl k pasul, bi se reklo. Oziroma, časom primerneje: simpl k maske na kuhinjsko elastiko.

Zato, če smo še naprej dosledni, postavimo stvari na svoje mesto. Namreč, ko govorimo o univerzalnem temeljnem dohodku oziroma s krajšavo UTD, govorimo o dohodku, ki ga država v enotni višini izplačuje vsaki članici in članu družbe oziroma je dohodek, ki je brezpogojno dan vsem (zato univerzalni) na individualni osnovi, v rednih presledkih, večino življenja, brez preverjanj premoženja ali delovne zmožnosti. Torej, je poudarek na univerzalnosti, brezpogojnosti, rednosti, enotnosti in trajnosti ter posamičnosti dohodka. Ukrep finančne pomoči, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela kot del svežnja ukrepov za zmanjšanje posledic ekonomske krize spremljajoče krizo Covid-19, pa vsega naštetega nima.

Pojdimo lepo po vrsti: Prvič, UTD je, kot že poudarjeno, univerzalni, torej gre vsem. Vladni finančni dodatek v času Corona krize pa gre samo določenim skupinam tistih, katerim so se prihodki v času krize ali drastično zmanjšali ali pa se popolnoma ukinili. Torej, gre za omejeno, določeno skupino ljudi, ki naj bi prejela ta dohodek. Pa še med temi so nekateri, iz razlogov, ki jih razume samo Vlada, izpadli. Poleg tega pri UTD-ju termin ‘temeljni’ ni povezan s terminom osnovne potrebe. Ne gre namreč zato, da bi njegovo ime bilo povezano z osnovnimi, temeljnimi potrebami, temveč je temeljni zgolj mišljen kot tista dohodkovna osnova, na katero bi se dodajalo vse ostale dohodke. Se pravi, tisti materialni temelj, na katerem je mogoče graditi. Pri Corona finančnem dodatku pa ni mogoče ničesar graditi. V njegovi osnovi gre dejansko za temeljno preživetje, za osnovne dobrine, za hrano in položnice, in še to na knap, bi se reklo.

Drugič, UTD je brezpogojen. Kar pomeni, da se bistveno razlikuje od že obstoječih sistemov državne pomoči ali socialnih transferjev, saj ne zahteva nobenega pogoja oziroma nobene preverbe upravičenosti do njega. Celo, recimo, ne zahteva dokazil o tem, kdo ‘je dovolj reven’ oziroma ‘kdo je upravičeno reven’, ne glede na to, kako bizarno to zveni že v izhodišču. UTD se ne bi oziral na to, ali je oseba pripravljena delati ali ne – izplačal bi se tudi tistim, ki se ne bi želeli udeleževati plačanega dela, kot na primer gospodinje, gospodinjci, študentje, študentke, prostovoljci in prostovoljke, negovalke in negovalci svojih družinskih članov ter ljudje, ki bi raje nekaj časa posvetili osebni rasti, na primer, itd. Tako gledano, finančni ukrep v času krize ni UTD, ker je vse prej kot pa brezpogojen. Temelji namreč na pogojnosti, treba je zadostiti pleiadi pogojev, da se doseže raven ‘upravičenosti’ do njega. In kljub temu obstaja strah, da ga bo treba drugo leto vrniti. UTD-ja ni potrebno vračati.

Tretjič, UTD je redno izplačan. Univerzalni temeljni dohodek bi bil dan v rednih presledkih, recimo vsak mesec brez prekinitev, vedno na isti dan v mesecu. Trenutna finančna pomoč, ki jo Vlada Republike Slovenije zagotavlja v času Corona krize, pa je zaenkrat napovedana za tri mesece, v presledkih, ki jim je treba pozorno slediti oziroma dovolj hitro pripraviti papirje in biti pozoren na datume. Veliko ljudi, če niso imeli računovodje, na primer, ni vedelo, da morajo imeti poravnane obveznosti iz februarja do začetka aprila. V glavnem, to ni reden dohodek, to je krizni ukrep, finančni ukrep, kratkoročen socialni transfer nakazan v treh razmakih in še to le, če prijavljeni uspe preiti vse bizarne pogoje in datume.

Četrtič, UTD je trajen, kar pomeni, da ga nekdo prejema vse ali vsaj večino življenja, medtem ko je finančni dodatek v času Corona krize zamišljen zgolj kratkoročno, kot dušilec najhujših posledic krize. In petič, UTD je enoten, vedno isti, vsak mesec in vsi bi ga dobili enako. Trenutna finančna pomoč za lajšanje ekonomskih posledic Corona krize, pa ni enotna. Tudi to je razlika med primerjanima dohodkoma.

Tako, pa smo premleli nekaj glavnih razlik med finančnim ukrepom, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije za blaženje negativnih vplivov krize Covida-19 ter univerzalnim temeljnim dohodkom. Zato, jasno je, da ko premier poimenuje finančno pomoč s terminom univerzalni temeljni dohodek, naravnost natolcuje. A tega natolcevanja ne gre spregledati. Ne smemo se obesiti na žaljivko in povesiti nos iz užaljenosti, ker nas predsednik vlade kliče kaviarski socialisti. Lepo vas prosim. Jaz se temu smejim. Nasmejte se še vi. Naj to postane novi slogan protestov in tako žaljivki odvzamimo pomen. Ker v resnici, kar nas mora v čivku iz prejšnjega tedna skrbeti je to, da nas želi prepričati, da smo prejeli univerzalni temeljni dohodek.

Še več, skrbeti nas morajo tudi morebitne napovedi o preučevanju ali celo uveljavljanju univerzalnega temeljnega dohodka. V prvomajski čestitki je namreč premier med drugim dejal, citiram ‘Čakata nas prevetritev in posodobitev naših davčnih in socialnih sistemov, vključno s preučitvijo koncepta univerzalnega temeljnega dohodka.’ Konec citata. Nevarno je, poudarjam znova, ko podporniki neo-liberalizma naglas razmišljajo ali obljubljajo univerzalni temeljni dohodek. Slednji se namreč v napačnih rokah zlahka izkoristi v slab namen. Namesto, da bi bil orodje v imenu socialne pravičnosti in solidarnosti proti izkoriščanju delovne sile, lahko v napačnih rokah postane orožje proti obstoječi socialni državi. In sicer tako, kot opozarja tudi ena od slovenskih pionirk in mednarodno uveljavljena raziskovalka UTD-ja doktorica Valerija Korošec, da preobrne logiko in v senci epidemije ukine obstoječe socialne pomoči in jih poimenuje univerzalni temeljni dohodek. Na ta način bi Vlada lahko obljubila nekaj, kar bi v resnici samo še poslabšalo stanje tistih, ki so trenutno že v najslabšem položaju. Ne smemo pozabiti, da je misel desnih politik vedno na strani kapitala, ne na strani ljudi. Skrb je torej upravičena.

Zato poudarjam, ko pride, če pride, do resnih političnih diskusij o implementaciji univerzalnega temeljnega dohodka na ozemlju Republike Slovenije, ne kupimo mačka v žaklju, ne nasedajmo na lepe besede, ne padimo na prijetne pesmice. Ker le tako imamo še šanso, da si ohranimo socialno državo, preden nam jo logika neo-liberalnega kapitalizma pohodi v svojih vojaških škornjih. Zapomnimo si, da je univerzalni temeljni dohodek univerzalen, brezpogojen, enoten, reden in trajen!

UTD ni oblika socialne pomoči, temveč predstavlja zagotovilo posameznikove svobode v času hitrega razvoja in sprememb. Predstavlja pomembno varovalo pred posledicami gospodarskih, političnih, socialnih in zdravstvenih kriz.  Predstavlja enega od možnih odgovorov na vprašanje, kako in katere nove mehanizme vzpostaviti za model, ki bi najbolje služil svetovni družbi, glede na to, da vse okrog nas opažamo naraščajoče neenakosti v politični moči, družbenih položajih ter upravljanju z ekonomskimi resursi. UTD pomeni orodje za ohranjanje socialne solidarnosti in promocijo socialne pravičnosti. TO je UTD! Vse ostalo je golfistični in teniški »la, la, la, la«! Ne pozabimo tega. In ko pride do nujnega trenutka, spomnimo na to tudi vladajoče golfiste in tenisače!

Za krizni štab Radia Študent – kaviarska socialistka Jasmina Jerant