28. 9. 2020 Vabila

Zbiranje podpisov za uvedbo vseevropskega temeljnega dohodka

Avtor:

Tudi v Sloveniji zbiramo podpise v vseevropski civilni pobudi, da bi Evropska komisija pripravila predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za celotno območje EU. Zbiranje podpisov poteka pretežno prek spletne strani, ki jo je pripravila Evropska komisija. Poglejte in podpišite tudi vi!

Univerzalni temeljni dohodek na nivoju EU bi evropskim državljanom zagotovil določen znesek, s katerim bi lahko krili svoje mesečne stroške in ga brezpogojno prejemali kjerkoli v EU. Z univerzalnim temeljnim dohodkom bi povečali posameznikovo svobodo in končali stigmatizacijo prejemnikov kakršnekoli oblike državne pomoči. Evropska unija pa bi ga lahko izkoristila za zmanjševanje regionalnih razlik in kot korak k vzpostavitvi socialne unije, so prepričani pobudniki.

Za uspešnost pobude je potrebno v državah članicah v enem letu skupno zbrati najmanj en milijon podpisov v vsaj sedmih državah. V Sloveniji pobudo koordinira Piratska stranka Slovenije, število podpisov, ki jih je treba zbrati v Sloveniji, pa je 6008.

Vabljeni in vabljene k podpisu! Pomagajte tistim, ki imajo pri podpisovanju tehnične težave. Vprašajte vse, ki jih poznate in so vsaj slišali za to idejo, da podpišejo. Slovenija je že na drugem mestu. Izjemno lahko je. Samo EMŠO se vpiše (za vse nad 18 let). Treba pa je vedeti, da ta akcija ni nič zavezujočega – s tem milijonom podpisov, bodo zagovorniki UTD – dobili samo pravico, da to idejo predstavijo poslancem v EU parlamentu.

Podporo lahko podpišete na: https://eci.ec.europa.eu/014/public/#/screen/home