28. 3. 2015 Mnenja

Uvedba UTD ali kako brez dela do jela

Objavljamo par odlomkov iz članka Borisa Jaušoveca, ki je bil prvotno objavljen v Večeru, 21. marca 2015.

“Minula dva dni je bila v organizaciji sekcije za univerzalni temeljni dohodek (UTD) pri Zofijinih ljubimcih, društvu za razvoj humanistike, v Mariboru mednarodna konferenca o UTD in družbeni neenakosti. Več kot petdeset udeležencev iz vsega sveta je včeraj v Pekarni poslušalo več predavateljev, začelo pa se je že v četrtek v Vetrinjskem dvoru. Koordinator konference Branko Gerlič je povedal, da so iskali odgovore na vprašanja o tem, ali bi uvedba UTD zmanjšala revščino: “Ponudili smo več vprašanj, kot našli odgovorov, a že to je veliko, če so le bila vprašanja prava.”

“Karl Widerquist iz ZDA je podrobneje razložil, zakaj bi bila uvedba UTD pravična: “Nihče ne bi smel stati med prihodkom in človekom. To nam je razumljivo v živalskem svetu, saj živali med sabo nimajo šefov, za katere bi delale, enako je to razumljivo za otroke, celo za zločince v zaporih je razumljivo, da jih ne izstradajo do smrti. Večina pa nas mora za preživetje delati, pri čemer so produkcijska sredstva v lasti peščice. Nenaravno in nesvobodno je, da moramo imeti dovoljenje od nekoga, da lahko na njegovih produkcijskih sredstvih delamo za preživetje.”

“Argumente zoper UTD je skušal zavrniti Euro Brozić iz sindikata Konfederacija 90: “Sindikati naj ne bi zagovarjali UTD, ker bi z njegovo uvedbo izgubili pozicije. Te izgubljamo že sedaj, torej UTD na to nima vpliva. Ne vzdrži argument, da je socialni sistem v Sloveniji zadovoljiv, ko pa imamo zmeraj več brezdomcev in lačnih otrok, vse več ljudi je odvisnih od dobrodelnosti. Tretji argument proti je, da je UTD neoliberalni koncept vzdrževanja socialnega miru. Če bi to bilo res, bi bila sindikalna bitka za zvišanje plač le pomoč kapitalizmu.”

Objavljeno v Večeru, v torek, 21. marca 2015

 

Vir: http://www.vecer.com/clanek/201503216104335